En dan dit

Badminton, het is een sport die we allemaal kennen. Op het strand of in de tuin, iedereen heeft wel eens een shuttle heen en weer geslagen. Maar badminton is veel meer dan dat. Het is een professionele topsport, en niet zonder reden. Jaarlijks vinden er heel wat internationale toernooien plaats over de hele wereld. En natuurlijk ontbreekt badminton niet op de Olympische Spelen. Door het gebrek aan mediabelangstelling zijn deze toernooien echter niet zo bekend.

Toch is badminton een enorm populaire sport. Niet minder dan 138 landen zijn aangesloten bij de IBF (International Badminton Federation), en er spelen naar schatting zo’n 100 miljoen mensen regelmatig badminton. Groot-Brittannië alleen al telt ruim vijf miljoen spelers. In China is badminton zelfs de meest beoefende sport: ongeveer 13% van de Chinezen neemt regelmatig een racket in de handen.

Daarnaast kent badminton ook heel wat supporters. Bij grote toernooien in Maleisië en Indonesië komen gewoonlijk zo’n 15.000 fans supporteren en tijdens de Olympische Spelen te Barcelona in 1992 was badminton, voor de atletiekwedstrijden begonnen, de meest bekeken sport. Het aantal kijkers werd geschat op meer dan één miljard!

Bovendien is badminton een fysiek zware sport. Het is de snelste racketsport ter wereld. Wie goed wil badmintonnen moet kracht, bliksemsnelle reflexen, snelheid, uithoudingsvermogen en een goede hand-oog-coördinatie bezitten. Dat de shutlle topsnelheden haalt van ruim 300 km per uur (!) is hier natuurlijk niet vreemd aan. Leuk weetje: De Maleisiër Tan Boon Heong gaf in een proefopstelling de hoogst gemeten snelheid ooit aan een shuttle van 421 km/uur.

Een vergelijking met andere sporten bewijst meteen dat badminton een zeer snelle sport is. De tabel op deze pagina geeft voor enkele sporten de tijd weer die een speler heeft om te reageren. Badminton staat behoorlijk hoog in de tabel, en de aangegeven snelheid is redelijk laag geschat. Men heeft al snelheden in de buurt van 330 km per uur opgemeten, maar je moet natuurlijk ook rekening houden met afremming door wrijving met de lucht.


Sport Snelheid Afstand Reactietijd
Badminton 200 km/uur 12,7 meter 0,23 seconden
IJshockey 180 km/uur 10 meter 0,20 seconden
Voetbal 130 km/uur 11 meter 0,31 seconden
Tennis 240 km/uur 23,77 meter 0,35 seconden
Honkbal 160 km/uur 18,45 meter 0,42 seconden

 
Wetenschappelijke studies hebben voorts uitgewezen dat tijdens een badmintonwedstrijd van drie sets, die gemiddeld zo’n 45 minuten duurt, de shuttle 20 minuten in spel is. Binnen deze tijdspanne verandert de speler ten minste 350 maal van richting en slaat hij de shuttle ongeveer 400 keer, waarvan 150 keer met een volledige armzwaai. In dubbelspel wordt de shuttle vaak 40 tot 50 maal geslagen binnen 20 seconden, dat is 2,5 maal per seconde of één slag om de 0,4 seconden! De snelheid van de shuttle tijdens een smash heb ik al vermeld, maar bedenk hierbij dat tijdens een rally meermaals gesmasht wordt.

We kunnen ook een Wimbledon finale vergelijken met een finale van het WK badminton. De Wimbledon finale duurde 198 minuten, de badmintonfinale 76 minuten. De tijd dat de bal en de shuttle in spel waren bedroeg 18 respectievelijk 37 minuten. De intensiteit van het spel was bij de tenniswedstrijd dus 9% en bij de badmintonwedstrijd bijna 49%!

De tennisspeler sloeg de bal in totaal 1004 keer, de badmintonner 1972 keer. De tennisser liep ruim 3 kilometer, terwijl de badmintonner ruim 6 kilometer aflegde. De badmintonspeler liep dus dubbel zo ver in de helft van de tijd en haalde bovendien het dubbele aantal slagen.Om op professioneel niveau te badmintonnen moet je dan ook in topconditie zijn.