Geschiedenis

Voor de Zuidwester was 2016 een kroonjaar. Op 12 mei 2016 bestond de vereniging 40 jaar. De Zuidwester is een echte Heerhugowaardse vereniging, ontstaan vanuit de ontwikkelingen in het Heerhugowaard van de jaren 70. Ons erelid en oud-voorzitter Ton Huijboom is daar van zeer nabij bij betrokken geweest, getuige zijn verhaal over de oprichting:

Oprichting

“Zo’n eenenveertig jaar geleden zijn wij in Heerhugowaard komen wonen in vlek B, de huidige Edelstenen-wijk. Veel huizen waren er nog niet opgeleverd. Alleen aan de Beryl en Amatist kon je de eerste pioniers aantreffen. En tot onze verbazing een volledig ingerichte school, de Aventurijn met een gymzaal. Een gymzaal die bijna de hele week niet gebruikt werd, bij gebrek aan leerlingen (onze dochter was de negende leerling).
Ton Huijboom
Zoals dat in een nieuwe wijk gaat, maak je gauw en veel contact met je medebewoners, al was het alleen maar om elkaars tuingereedschap te lenen. Maar er kan niet altijd gewerkt worden. Ook voor ontspanning werd er tijd ingeruimd. Grasveldjes waren er nog niet aangelegd in de wijk maar die gymzaal stond er wel. Via het hoofd van de school of een lid van de oudercommissie wisten we altijd wel aan de sleutel van de zaal te komen zodat we naar hartelust konden sporten.
Zo ontstond een groepje mensen die vaak in de zaal te vinden was. Maar de wijk en ook de school groeide. De gemeentelijke instanties hadden tot dat moment geen bezwaar gemaakt tegen het ongeorganiseerde gebruik van de zaal. Nu wilden ze echter een aanspreekpunt hebben voor het geval dat er iets stuk zou gaan of, nog erger, een calamiteit. Toen heeft de groep zich, in de paasvakantie van 1976, verenigd in de volleybal- en badmintonvereniging Zuidwester.

Zo’n twee jaar lang heeft de vereniging zich als een olievlek uitgebreid over de vlekken A en B en de omliggende wijken, gebruik makend van alle beschikbare gymzalen. Omdat de belangen van volleybal en badminton niet meer door één bestuur waren te behartigen, heeft er een splitsing plaats gevonden. Het gezellig en recreatief ontspannen was een van de eisen van de badmintonners. Nu is het dan bijna veertig jaar na die bewuste paasvakantie. Na eerst nog in diverse gymzalen gespeeld te hebben kwam er de mogelijkheid om in de Streekschool te spelen op diverse avonden. Het nadeel van die zaal was echter dat het plafond toch iets te laag hing. Inmiddels was het ledental gegroeid tot rond de 150.
Op particulier initiatief is zo’n vijfendertig jaar geleden de Deimoshal gebouwd. Een hal waar moeilijk het plafond te raken is met een shuttle. Vanaf de eerste dag na de opening spelen wij daar met onze leden op maandagavond.”

Frank Wijte, onze huidige voorzitter, voegt daar aan toe:

Gezelligheid en plezier

“Nog steeds staat gezelligheid hoog in het vaandel van de vereniging. En is de Zuidwester een actieve vereniging met ruim 80 spelende leden, die elke maandagavond in de Deimoshal de rackets met elkaar kruisen.
Frank Wijte
Recreatief badminton spelen in een omgeving waar spelers van elk niveau zich thuis voelen en waar gezelligheid en plezier hoog in het vaandel staan is anno 2016 (nog steeds) het motto van onze vereniging. Een moderne vereniging voor jong en oud, getuige ook de informatie op de website (www.bvzuidwester.nl).

Natuurlijk zijn er binnen de vereniging de nodige onderlinge toernooien (zoals bv. het Introductietoernooi van 8 februari 2016 en het Kersttoernooi van eind december), waar onze leden de strijd met elkaar aanbinden en waarvan de uitslag voor iedereen (wedstrijdleiding incluis) altijd weer een grote verrassing is. Andere toernooien zijn het Paastoernooi en het Krasse Knarren/Jonge Juppentoernooi. Kortom: de Zuidwester is een actieve en gezellige vereniging, waar iedereen zich thuis voelt.
Daarnaast is badminton een sport waarbij je lekker ontspannen en toch intensief bezig kunt zijn om het luie zweet en de extra kilo´s van de afgelopen feestdagen weer kwijt te raken. En door de lage kosten (een jaarlidmaatschap bedraagt € 110,-) is het voor vrijwel iedereen toegankelijk.

Binnenkort gaan we met de leden het heugelijke feit vieren dat er veertig jaar geleden mensen zijn gestart met recreatief sport bedrijven en dat tot op heden die doelstelling van toen nog leeft in onze vereniging.”